Geçmişten beri bilgisayarımızı hızlandırmak için ram takviyesi yaparak hız artışı sağlayacağını sanıyorduk. Ram takviysi bilgisayarınızda pek hız artışı olmadığı gibi hız farkınıda anlamazsınız. Ancak bilgisayarınızı hızlandırmak için yapacağımız en önemli takviye SSD disk (katı halli disk) takviyesidir. SSD Rehberimizde bilgisayarınıza Solid state disk alırken nelere dikkat edilmesi gerekenleride bulabilirsiniz.
SSD hard disk’ler normal hard diskler’e göre 10 veya 20 kat daha hızlıdır. Bilgisayarınızdaki hız artışını SSD (solid state disk) taktığınızda hızı gözle görebileceksiniz. SSD disklerin yazma ve okuma hızları 450 ila 550 mb/s okuma ve yazma hızları bulunuyor. Normal harddisler yüksek kapasiteli olabilir ama hızları düşüktür. Yüksek kapasiteli hard disklerde hızlar ise şöyle : Sata 3 6.0 Gb/s hard disklerde 60 mb/s yazma ve okuma hızı bulunurken Sata 2 3.0Gb/s daha eski hard disklerde ise bu oran 30 mb/s yazma hızı ve okuma hızı bulunuyor. Aradaki hız farkının ne kadar olduğunu anlayabiliriz.
SSD alıken nelere dikkat edilmeli : SSD alırken sadece Kingston hyperx 3K, Samsung pro, Corsair Force veya Neutron GTX, OCZ vertex 3 ve Sandisk’in extreme pro gibi ssd’lerin gelişmiş versiyonlarını alabilirsiniz. Normal SSD’ disklere göre IOPS hızları yüksektir. Biraz daha maliyetli olabilir. Peki aldığımız bu SSD’ler bilgisayarımızla uyumlumu Sata 2 uyumlu bir anakartımız var ise yazma ve okuma hızları yarıya düşecektir. Örnek 500 mb/s’den 250 mb/s’ye düşecektir. Sata 3 bir anakartınız varsa hızınız SSD’nin maksimum hızı olacaktır.
Kingston Hyperx 3K
Kingston özellikle ram ve ssd pazarında kullanıcılarına yüksek performanslı ürünleri ile karşımıza çıkıyor. Profesyonelbilgisayar kullanıcılarının tercihi olan kingston SSD tarafında hyperx 3K modellerinde 120, 240, 480 GB’lık kapasiteler bulunurken standart modelleri ise 960 GB’lık kapasitelere çıkarbiliryor. 9.5 mm kalınlıktaki diskler dizüstü laptop kullanıcıları için uyumludur. Masaüstü kullanıcıları içinde içindeki aparatla pc kasanıza sabitleyebilirsiniz.
Hyperx 3K
- Sata 3 555 mb/s okuma
- Sata 3 510 mb/s yazma
Samsung 840 Pro
Samsung hemen hemen piyasadaki tüm elektronik cihazlarda söz sahibi olan bir firmadır. Güney koreli firma donanım pazarında SSD tarafına büyük atılımlar yaptı. 3 tane farklı SSD serisi ile gelen 840, 840 EVO ve 840 PRO modelleri bulunuyor. Bunlardan en iyisi EVO Pro serisi SSD disklerdir tabiki fiyat anlamında çok yüksek olsada performans tarafındada rakibi çok fazla yoktur. Burada evo modelinide tercih edebilirsiniz. Burada okuma yazma değelerine fazla aldanmayın IOPS değerleri yüksektir.
Samsung 840 Pro
- Sata 3 550 mb/s okuma
- Sata 3 470 mb/s yazma
Sandisk Extreme Pro
Sandisk piyasadaki en euygun ssd diskleri üreten firmalardan birisidir. Sandisk’in fazla seçeneği olmasada üst düzey bir modeli bulunuyor. Extreme pro modeli oyun ve performas anlamında en üst düzeyde başarı sergiliyor. Lap top bilgisayarınız’ın pil tüketiminide düşüren extreme pro modeli 7 / 24 performans artışı sağlıyor. Burada sandisk’in standart modeli en uygunudur. İleri seviyedeki extreme pro modelini düşünüyorsanız fiyat olarak artış gösterecektir.
Sandisk extreme pro
- Sata 3 550 mb/s okuma
- Sata 3 510 mb/s yazma
İlginizi çekebilir :Yavaşlayan Bilgisayarınızı CCleaner İle Hızlandırın
Corsair Neutron GTX
Neutron gtx serisi ssd diksler üst düzey kullanıcıya hitap ederek Corsair’i amiral gemisi olmasyıda hak ediyor. Corsair en iyi SSD üreicilerinden olan firma gelişmiş okuma ve yazma hızları ile performans odaklı donanımlar üretiyor. Dediğim gibi bu modellerin IOPS değerleri yüksek olduğu için fiyatıda pahalıdır. Corsair hiç düşünmeden alabileceğiniz bir ssd’dir.
Corsair neutron gtx
- Sata 3 555 mb/s okuma
- Sata 3 330 mb/s yazma
OCZ Vertex 3
OCZ performans, verimlilik ve enerji anlamında en iyilerden birisidir. Son teknoloji ile üretilen SSD diskleri IOPS değerleri yüksek değerlerde bulunurken standart SSD disklere göre yüksek performans sağlıyor. OCZ 460 serisi SSD diskler gelişmiş performansları ile rakiplerine göz dağı veriyor.
OCZ vertex 3
- Sata 3 545 mb/s okuma
- Sata 3 525 mb/s yazma
0 yorum:
Yorum Gönder